Mantra zingen

Wat is mantra zingen?

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep wat een kruising is van een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een continue recitatie. Het is een reeks woorden, die samen een gedicht vormen.

Het woord Mantra komt uit het Sanskriet (de oudste klassieke taal uit India). Het is een combinatie van de woorden manasah (geest) en tra (bevrijding door beheersing van die geest). Het zingen van mantra’s is een eeuwenoude, Oosterse, spirituele traditie, die naar het Westen is overgewaaid.
Mantra’s worden veelal gezongen tijdens meditaties, offerplechtigheden of trouwceremonies. Tegenwoordig wordt het ook gezongen bij het uitoefenen van yoga.


Wat doet het met je?

Mantra’s zijn positieve klankvibraties die een heel subtiel, maar intens kalmerend en helend effect hebben op je lichaam en je geest. De resonantie van de klanken hebben het vermogen om diep op de verschillende lagen in jezelf door te werken: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch.
Het zingen van mantra’s heeft al snel tot gevolg dat het actieve dagdenken naar de achtergrond verdwijnt net als veel ongewenste emoties. Je kunt daardoor ervaren dat je stil wordt van binnen, ook al maak je soms erg veel geluid door het zingen.

Mantra zingen kan bijdragen aan de bewustwording van jezelf, je innerlijke bron, de stille ondertoon die in alles aanwezig is. Het brengt je in verbinding met de wereld in jezelf.

Is het moeilijk om te doen?

Mantra zingen in heel gemakkelijk. Eigenlijk kan je het overal en altijd doen.
De teksten eenvoudig zijn en worden steeds herhaald. Zo hoef je je niet steeds op de woorden te concentreren en kun je helemaal in het zingen opgaan. Er zijn verschillende stijlen mantra’s. Sommige zijn heel rustig en andere heel erg actief en in up-tempo. Door het zingen word je energiek en kun je een diepe vreugde ervaren. Het is er ontspannend e ndoor samen te zingen is het ook gewoon leuk. Hoe meer er mee doen, hoe meer vreugd.

Wat moet je kunnen?

Eigenlijk helemaal niets. Zolang je de tekst kan lezen en je stem kan gebruiken kan je al mantra’s zingen. Je hoeft niet te kunnen zingen of er ervaring in te hebben. Het gaat om het meedoen en het effect ervan.