Instructietips sojakaarsen branden

Kaarsinstructies, één van de dingen die je eigenlijk nooit leest. Tot nu dan, want het is nuttig. Dan weet je zeker dat je het beste haalt uit je aankoop. Hieronder staan namelijk allemaal handige weetjes om optimaal van jouw kaars te kunnen genieten..

Het opbranden van de kaars

Sojakaarsen hebben een gekke vorm van geheugen. Wanneer je namelijk een sojakaars voor de eerste keer aansteekt, onthoudt de kaars hoever het is gesmolten. Daarom is het beter als je het bovenste laagje was over de gehele oppervlakte laat smelten voordat je het uitblaast. Dit voorkomt dat de kaars een tunnel produceert in het midden en er een rand blijft staan. Dat zou toch zonde zijn.

Druppels

Als de kaars in een warme kamer staat kan het gebeuren dat er kleine druppeltjes op de kaars komen. Dit is de geurolie dat naar buiten ‘zweet’. Het heeft geen invloed op de brandkwaliteit of op de geur. Je mag de kaars dan ook gewoon aansteken als de ‘zweetdruppels’ erop liggen. Als het weer kouder wordt om de kaars heen, zakt de olie vanzelf weer terug de kaars in en zal de geur die vrijkomt met branden nog net zo heerlijke zijn.

Kort lontje

De kaars houdt van een kort lontje. Houd de lont op ongeveer 6 mm voor een rustig vlammetje en een langere brandduur van de kaars.

Vlam te groot of te klein

Niets is goed waar te voor staat. Dat geldt ook voor de vlam van onze kaarsen. Als deze te groot wordt, blaas het voorzichtig uit en knip de lont tot ongeveer 6 mm. Als de vlam te klein wordt, blaas het uit en verwijder de was om de lont zodat deze ongeveer 6 mm uitsteekt. Daarna kan je de kaars weer direct aansteken.

Lont uit het midden

Als de lont niet meer in het midden zit kan je dit gemakkelijk corrigeren. Pak de lont (als het uit is) met een tang als de was een beetje is afgekoeld maar nog wel zacht aanvoelt. Trek de lont vervolgens voorzichtig terug naar het midden. Een kaars waarvan de lont in het midden brandt, geeft het beste resultaat en het glas zal alleen op deze manier geheel leeg branden.

Vies glas

Je kan het glas zowel van binnen als van buiten gewoon met een doekje schoonvegen: hopla, de kaars ziet er weer als nieuw uit! Let wel even op dat de was helemaal is afgekoeld voordat je het glas schoonmaakt.

Oeps, gemorst

Sojawas brandt op een lagere temperatuur dan paraffinewas en is daarom ook niet gevaarlijk als je morst. Ook handig: je kan het gewoon met warm water en zeep verwijderen. Van je tafel maar ook uit bijvoorbeeld je kleding.

Opperdepop

Nadat je de kaars helemaal hebt opgebrand kan je het glas hergebruiken als drinkglas of een XL-Refill erin zetten. Het glas kan je schoonmaken met warm water en zeep of in de vaatwasser. Haal wel eerst even de overgebleven metalen lonthouder eruit ander wordt de vaatwasser hier niet heel blij van!